Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A dédmama születésnapjára érkezik az öttagú család

Főoldal » Középiskola » Matematika
1398
A dédmama születésnapjára érkezik az öttagú
család: apa, anya és három gyerekük: Juli, Tamás
és Nóri. Tamással eljött a barátnője.

a) Hányféle sorrendben köszönthetik fel a déd-
mamát, ha nem csak Nóri lehet az első?

b) Hányféle sorrend lehetséges, ha nem öttagú
a család, hanem héttagú, és a köszöntők bár-
mely sorrendben követhetik egymást?

c) Hányféleképpen alakulhat az öttagú családban
az első három köszöntő sorrendje?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kombinatorika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Nekiálltam
0

a) 6 5·4·3·2·1 = 720 féleképpen (a Tamás barátnője miatt 6)
b) 7·6·5·4·3·2·1 = 5040 féleképpen
c) 5·4·3 =60 féleképpen (a barátnő nélkül, amúgy 6·5·4 = 120 lenne)
3

a.) Megnéztem pontosan a feladatot, Tamás barátnőjét nem kell beleszámolni:
5·4·3·2·1=120
b.) 7·6·5·4·3·2·1=5040
c.) 5·4·3=60
0