Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kondenzator kapacitasa

Főoldal » Középiskola » Fizika
2275
Mennyi annak a kondenzátornak a kapacitása amelyre 6 V feszültségű áramforrás kapcsolva az egyik lemezen 2*10~-17, a másik lemezen -2* 10 a -7.-en C töltés jelenik meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kondenzátor két lemezén ugyanakkora nagyságú, de ellentétes előjelű töltések vannak. Szóval vagy 2·10⁻⁷ C, vagy 2·10⁻¹⁷ C. Nézd meg a könyvben a feladatot újra. (Szerintem -7, nem -17.)

A megoldás pedig egyetlen képlettel kijön:
C = Q/U
Tehát a 2·10 a valahanyadikont osztani kell a 6V-tal.
Farad lesz a mértékegység, de persze ha mondjuk 10⁻⁶ nagyságrendben jön ki, akkor mikrofarad, µF

Mondjuk 2·10⁻⁷ esetén:
C = 2·10⁻⁷ C / 6 V = 1/3 · 10⁻⁷ F = 100/3·10⁻⁹ F = 33,33 nF
(nanofarad)

Nem biztos, hogy tanultátok ezt a mikrofarad meg nanofarad dolgot, akkor maradjál csak a 33,33·10⁻⁹ F-nál.
0