Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mit jelentenek??

9744
Mit jelentenek ezek a szavak??
Vattaember:?
MUK:?
Ifivezető:??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Történelem

Válaszok

3
vattaember – az átlagbér-szabályozás (lásd ott) rendszerében a vállalatok abban voltak érdekeltek, hogy minél több alacsony fizetésű munkást (~-t) alkalmazzanak. Ezzel alakult ki a kapun belüli munkanélküliség, amely meggátolta a valódi munkanélküliség kialakulását is.
0

Ifivezető: általános iskolát végzett, az úttörőmozgalmat kedvelő, sokszor vezetői feladatot vállaló, igen sokszor politikailag jólképzett ifjú vezető pajtás
0

MUK (Márciusban Újra Kezdjük!): 1957. január-februárban tűnt föl elsősorban Budapesten, de az ország más településein, sőt a határon túl is a MUK jelszava. Elsősorban a fegyveres harcban részt vett fiatalok néhány kisebb csoportja nem tudott beletörődni a forradalom leverésébe, és tervezték, hogy március 15-én fegyveres felkelést robbantanak ki a rezsim ellen. Néhol előkészületek is történtek: a volt fegyveres csoportok tagjai felvették egymással a kapcsolatot, elővették közterületen vagy erdőkben elrejtett fegyvereiekt, harcba hívó röpcédulákat írtak és terjesztettek. A hatalom, elsősorban a belügyi erők eltúlozták a MUK jelentőségét, és erre hivatkozva márciusban nagy arányú begyűjtési kampányt szerveztek, melynek során közel hatezer embert vettek őrizetbe. Minden óvatossági rendszabály ellenére, ha felkelésre nem is, de a fennálló hatalommal demonstratíve szemben álló megnyilvánulásokra, röpcédulázásra, falfelírásokra mégis sor került ezen a napon. A MUK-ban való részvétel vádjával több halálos ítéletet is hoztak és hajtottak végre.
0