Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
329
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

2 `CrO_4^(2-)` + 2 `H^+` `Leftrightarrow` `Cr_2O_7^(2-)` + `H_2O`

`Cr_2O_7^(2-)` + 6 `I^-` + 14 `H^+` = 2 `Cr^(3+)` + 3 `I_2` + 7 `H_2O`

`I_2` + 2 `S_2O_3^(2-)` = `S_4O_6^(2-)` + 2 `I^-`

`M_(Na_2CrO_4)` = 162 `g/(mol)`

Az ilyen feladatoknál visszafelé kell haladni.

8,7 `cm^3` oldatban van `8.7/1000*0.1` = 0,87 mmol tioszulfát

Ez feleannyi mol jóddal reagál (0,435 mmol). (3. egyenlet)

A 2. egyenlet szerint harmadannyi dikromát van az oldatban `(0.435/3)` és az első egyenlet szerint kétszerannyi kromát `(2*0.435/3)` = 0,29 mmol nátrium-kromát van 10 `cm^3` oldatban.

100 `cm^3` oldatban van 2,9 mmol nátrium-kromát.

1 g oldatban 2,9 mmol `Na_2CrO_4` van, ami `2.9*162` = 470 mg

100 g oldatban van 47 g `Na_2CrO_4`

Jöhet a feladat második része.

Lehűtjük a 100 g oldatot, kiválik ismeretlen kristályvíztartalmú kromát, 99 g.

marad nekünk 1 g oldat, és hogy mennyi benne az oldott anyag, azt ugyanúgy számoljuk ki, mint a feladat elején.

7,5 `cm^3` tioszulfát oldatban van `7.5/1000*0.1` = 0,75 mmol tioszulfát

Ez feleannyi mol jóddal reagál (0,375 mmol); harmadannyi dikromát (0.375/3 mmol), ennek a kétszerese a kromát.

0,25 mmol `Na_2CrO_4` van 25 `cm^3` oldatban,

100 `cm^3` oldatban van 1 mmol `Na_2CrO_4`, ami az oldat 1 g-jából lett hígítva.

1 g oldatban van 1 mmol `Na_2CrO_4` , ami 1,62 mg

Ha ragaszkodsz a keverési egyenlethez, akkor úgy megyünk tovább:

`100*0.4698-99*x = 1*0.162`

x = 0,4729

A kristályos `Na_2CrO_4`-ot is felfogjuk úgy, mint egy oldatot. A mi esetünkben ez 47,29 %-os oldat.

Legyen y db a kristályvíztartalom.

162+18y g oldatban van 162 g `Na_2CrO_4`

100 g oldatban van 47,29 g `Na_2CrO_4`

`100/(162+18y) = 47.29/162`

y = 10

A nátrium-kromát tehát 10 kristályvízzel kristályosodik.
1