Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kemia keveresi keplet feladat valaki tud segiteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
337
A B feladatokat valaki meg tudna oldani/magyarazni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Kiindulunk 250 g 38,6 %-os oldatból.

Ebból kiválik a kristályvizes `MgSO_4`, amit tekinthetünk oldatnak.

`M_(MgSO_4)` = 120,4 `g/(mol)`

`M_(MgSO_4*7H_2O)` = 246,4 `g/(mol)`

246,4 g `MgSO_4*7H_2O`-ban van 120,4 g `MgSO_4`

x g `MgSO_4*7H_2O`-ban van `x/246.4*120.4` g `MgSO_4`

Marad az oldat 250-x g

Keverési egyenlet:

`250*0.386-x/246.4*120.4 = (250-x)*0.29`

x = 120,82 g kristályos magnézium-szulfát válik ki.


465 B

Nem kell a sűrűség, csak tömegek vannak.

Legyen 100 g a kiindulás, aztán majd látjuk az arányt, csak azért, hogy ne legyen túl sok paraméter.

100 g oldatban van 10 g `CuSO_4`

`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

`M_(CuSO_4*5H_2O)` = 249,5 `g/(mol)`

Az elpárolgás során lesz egy oldatunk, melynek a tömege 50 g a kivált kristályokkal együtt.

Továbbá

- a folyadékfázisunk egy olyan oldat, melynek

(100+20,7=) 120,7 g-jában van 20,7 g `CuSO_4`

x g-jában van `x/120.7*20.7` g `CuSO_4`

- a szilárd fázisunk egy olyan oldatnak felel meg, aminek

249,5 g-jában van 159,5 g `CuSO_4`

50-x g-jában van `(50-x)/249.5*159.5` g `CuSO_4`

Egyenlet:

`x/120.7*20.7+(50-x)/249.5*159.5 = 10`

x = 46,95 g, ennyi marad az oldat

50-46,95 = 3,05 g kristályos réz(II)-szulfát válik ki.

A tömegarány: `46.95/3.05` = 15,4:1 az oldat javára.
0