Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi ebben tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
394
Egy ribóz-glükóz keverék 2 grammja az ezüsttükörpróba során 2.54 g ezüstöt választ le. Határozd meg a keverék tömeg%-os összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_("ribóz")` = 150 `g/(mol)`

`M_("glükóz")` = 180 `g/(mol)`

`M_(Ag)` =

2 `Ag^+` + 2 `OH^-` + `-CHO` = 2 `Ag` + `-COOH` + `H_2O`

x g ribóz az `x/150` mol, ez leválaszt `(2x)/150` mol ezüstöt, ami `(107.8*2x)/150` g ezüst

2-x g glükóz az `(2-x)/180` mol; ez leválaszt `(2*(2-x))/180` mol ezüstöt, ami `(2*107.8*(2-x))/180` g ezüst.

`2*107.8*(x/150+(2-x)/180) = 2.54`

x = 0,6

2 g keverékben van 0,61 g ribóz

100 g keverékben van `100/2*0.61` = 30 `%(m/m)` ribózt és 100-30 = 70 `%(m/m)` glükózt tartalmaz a keverék.
0