Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hali egy kis matek leckében kellene segíteni : oszhatóságj szabályok a feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
600
Az asztalon 10;20;50;100;200 forintos pénzérmék vannak,mindegyikből egy darab.Állíts össze belőlük olyan összegeket,hogy oszhatók legyenek 3-mal 4-gyel 8-cal 9-cel 10-zel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Meg kell nézni a számok legkisebb közös többszörösét:

3=3
4=2²
8=2³
9=3²
10=2*5

A tanultak alapján ezek legkisebb közös többszöröse a 2³*3²*5=360, tehát a keresett összeg ennek pozitív egész többszöröse (360, 720, stb.). Mivel a pénzek összértéke 380, ezért egyedül a 360-ra lehet esélyünk, amit ki is tudunk rakni: 360=380-20, tehát a 20-as kivételével az összes pénzt összerakva kapunk olyan számot, amely osztható 3-mal; 4-gyel; 8-cal; 10-zel.
0