Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek sos segítsetek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1851
Számtani sorozatok!
1.Feladat. A (bn) számtani sorozatról tudjuk hogy
b7-b1=24 és b7+b1=4
a. Mennyi a differencia?
b. Mennyi az első tag?
c. Mennyi a hetedik tag?
d. Mennyi a negyedik tag?
2.feladat.
Egy számtani sorozat 28.tagja 96,32 tagja 112. Hanyadik tagja ennek a sorozatnak a 192?

Előre is nagyon Koszonom
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,

`b_7-b_1=24`

`b_1+ 6d-b_1` = 24

6d = 24

d = 4 (a válasz)

`b_7+b_1` = 4

`b_1+6*4+b_1` = 4

`2b_1` = -20

`b_1` = -10 (b válasz)

c,

`b_7` = `b_1+6d` = `-10+6*4` = 14


d,

`b_4` = `b_1+3d` = `-10+3*4` = 2

2,

`a_(28)` = 96 = `a_1+27d`

`a_(32)` = 112 = `a_1+31d`

4d = 112-96 = 16

d = 4

96 = `a_1+27*4`

`a_1` = -12

`a_n` = 192 = `a_1+(n-1)*d`

-12+4(n-1) = 192

4(n-1) = 204

n-1 = 51

n = 52
0