Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1331
Egy O csúcspontú szög szárait két párhuzamos egyenessel elmetszettük úgy, hogy a csúcsból számítva az egyik száron a metszéspontok rendre A, B. A másik száron pedig C,D. Töltsük ki az alábbi táblázat hiányzó adatait, ha OA = a AB = b OC = c CD = d AC = x és BD = y

a b c d x y
2 ? 3 ? 4 9
3 6 ? 4 ? 8
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Párhuzamos szelők tétele
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nekiálltam
0

1)(a+b)/a=y/x, így (2+b)/2=9/4, tehát b=2,5 és (c+d)/c=y/x, így (3+d)/3=9/4, ahonnan d=3,75

2)(a+b)/a=y/x, így (3+6)/3=8/x, innen x=8/3=2,6666666 és
(c+d)/c=8/(8/3)
(c+4)/c=3 /·c
c+4=3c /-c
2c=4 /:2
c=2
0