Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Középiskolai fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
444
Viráglocsoláskor valaki véletlenül leverte a cserepet, így a cserép szabadeséssel kezdett zuhanni a15. emeletről,44 m magasról. Azonnal kiált egy nagyot, hogy vigyázzanak, esik a cserép (ez 0 s alatt megtörténik). Számolja ki, mennyi lehet a lent esetlegesen arra járó átlagos magasságú emberek maximális reakcióideje, hogy még el tudjanak ugrania zuhanó cserép elől! A hang terjedési idejét is vegye figyelembe!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, idő, sebesség, gyorsulás, szabadesés
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Átlagos magasság? Legyen 1,75 m.

Így a test megtesz 44-1,75 = 42,25 m-t.

A hang ezt az utat:

`t_("hang")` = `s/v_("hang")` = `42.25/340` = 0,12 s

(ez persze lehet eltérő, a hang terjedési sebessége függ a hőmérséklettől).

A virágcserép ezt az utat:

`t_("test")` = `root()((2*s)/g)` = `root()((2*42.25)/10)` = 2,9 s alatt teszi meg.

A járókelőnek tehát 2,9-0,12 = 2,78 s ideje van arra hogy felfogja, és félreugorjon a zuhanó test elől.
1