Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

3 és 6 pH-jú HNO3-oldatok összeöntéséből 5 pH-jú, 600 cm3-nyi savoldat?

Főoldal » Középiskola » Kémia
338
Hogyan kell összeönteni, hogy ilyen pH-jú és ennyi oldat keletkezzen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, pH, sav
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ezek elég híg oldatok, feltételezhetjük az 1 `g/(cm^3)` sűrűséget.

Van nekünk x `cm^3` 0,001 `(mol)/(dm^3)`-es `HNO_3` oldatunk és 600-x `cm^3` `10^(-6)` `(mol)/(dm^3)`-es `HNO_3`-oldatunk. (Ez sem teljesen igaz, mert ilyen híg oldatnál már a vízionszorzatot is figyelembe kellene venni).

Keletkezik 600 `cm^3` `10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`-es oldatunk.

Egyenlet:

`x*10^(-3)+(600-x)*10^(-6)` = `600*10^(-5)`

x-re megoldod:

x = 5,4 `cm^3` kell a 3-as pH-jú oldatból; 600-5,4 = 595,6 `cm^3` kell a 6-os pH-jú oldatból.

(Azt kb lehet sejteni, hogy egy 3-as pH-jú oldatot kb 100-szorosára kell hígítani (ha vízzel hígítanánk), hogy 5-ös pH-jú oldatot kapjunk)
0