Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

16 m/m%-os NaCl-oldat tömegkoncentrációja mennyi?

Főoldal » Középiskola » Kémia
315
.,.,
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Koncentráció, sav
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha nem adják meg a sűrűségét az oldatnak, akkor (vizes oldat esetén) 1 `g/(dm^3)` -nek tekinthetjük.

100 g oldatban van 16 g NaCl

1000 g (ami ebben az esetben 1 `dm^3`) oldatban van `1000/100*16` = 160 g NaCl

Az oldat tömegkoncentrációja tehát 160 `g/(dm^3)` (NaCl-ra).

Ha kiirodalmazod a 16 tömeg%-os NaCl-oldat sűrűségét (`rho` = 1,116 `g/(cm^3)`), akkor kicsit más a helyzet.

100 g oldat térfogata V = `m/rho` = `100/1.116` = 89,61 `cm^3` oldatban van 16 g NaCl

1 `dm^3` oldatban van `1000/89.61*16` = 178,6 g NaCl

Ebben az esetben a NaCl oldat tömegkoncentrációja 178,6 `g/(dm^3)`
1