Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Valaki el tudja magyarázni levezetéssel??

Főoldal » Középiskola » Kémia
353
Mi a tapasztalati képlete annak a szénhidrogénnek, amelynek széntartalma:
86,67 tömeg%
???
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
86,67% szén: `86.67/12` = 7,22 mol

13,34% hidrogén: 13,34 mol

7.22 : 13,34 = 1: 1,847 = 13:24

A képlet `C_(13)H_(24)`.

Ha nem találod az arányt, érdemes egy ilyen táblázatot készíteni, ez segít, egész számokat szorozni az aránnyal. Ahol a szorzat is egész szám, az lesz a jó megoldás.

Arra is kell ügyelni, hogy a nyílt láncú telített szénhidrogén összegképlete `C_nH_(2n+2)`, ennél nagyobb nem lehet a kettő aránya (vagyis a hidrogénatom a szénatom kétszerese +2 lehet maximálisan). Ezért a mi példánkban a `C_(26)H_(48)` is szóba jöhet és ennek többszöröse is.
1