Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerlek segits

Főoldal » Középiskola » Kémia
4037
2.) Mekkora a térfogata normálállapotban?
a.11 g szén-dioxid:
b. 192 g kén-dioxid:
c. 7 g szén-monoxid
d. 2 g metán:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, házi, help
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

a.,
A Szén-dioxid (CO2) moláris tömege 44 g/mol, így 11 g 11/44=0,25 mol. Normál állapotban egy mol gáz pedig 22,4 dm3, így ennyi gáz 22,4×0,25=5,6 dm3.

b.,
A kén-dioxid mol.tömege 64 g/mol, így ennek anyagmennyisége: 192/64=3 mol, melynek így térfogata 3×22,4=67,2 dm3.

c.,
A szén monoxidé 28 g/mol, így anyagmennyisége 7/28=0,25 mol, térfogata pedig 22,4×0,25=5,6 dm3.

d.,
A metáné 16 g/mol, anyagmennyisége 2/16=0,125 mol, így térfogata 0,125×22,4=2,8 dm3.
1