Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsuk ki a kapott gáz levegőre vonatkoztatott relatív sűrűségét, valamint moláris tömegét.

Főoldal » Középiskola » Kémia
659
A levegő moltömegének kiszámításához vegyük figyelembe, hogy összetétele: 78% N2, 21% O2, 1% Ar)! Próbáljuk meg kitalálni, hogy mi lehetett az ismeretlen gáz!
A gáz tömege 0,0315g, a levegö tömege: 0,0222g
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Gáz, Sűrűség, relatív
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A feladat szövege nem teljes, talán olyanról lehet benne szó, hogy a két tömeg azonos térfogatban van.

A levegő moláris tömegének kiszámítása:

`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)`

`M_(N_2)` = 28 `g/(mol)`

`A_(Ar)` = 40 `g/(mol)`

`M_("levegő")` = `x_(N_2)*M_(N_2)+x_(O_2)*M_(O_2)+x_(Ar)*M_(Ar)` = `0.78*28+0.21*32+0.01*40` = 28,96 `g/(mol)`

`M_("ismeretlen")` = `m_("ismeretlen")/m_("levegő")*M_("levegő")` = `0.0315/0.0222*28.96` = 41,09 `g/(mol)`

`rho_("rel.")` = `M_("ismeretlen")/M_("levegő")` = `m_("ismeretlen")/m_("levegő")` = `41.09/28.96` = 1,42

Ha még van valami a feladat szövegében, azt írd be, mert ez egyáltalán nem biztos.
Módosítva: 5 éve
0

A levegő és a gáz is 20cm3-is fecskendőben.
0