Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
1334
Egy nagyváros lakosainak száma 180.000 fő. Hány év eltelte után haladja meg a város lélekszáma a 210.000 főt, ha a lakosok száma minden évben 5%-kal nő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezzel kapunk egy mértani sorozatot, ahol a₁=180000, q=1,05, az a kérdés, hogy hányadik tagja lesz ennek a sorozatnak legalább 210000, vagyis

an≥210000. Mivel an=a₁*qn-1, ezért

a₁*qn-1≥210000, tehát
180000*1,05n-1≥210000, szerintem ezt már meg tudod oldani.
0