Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legyszi valaki sos

Főoldal » Általános iskola » Kémia
408
Jo-e a megoldas
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Csatoltam képet. Érdemes 10 percet rászánnod és megnézni a videómat. Meglátod könnyen megérted a videó segítségével az ionok keletkezését, és az ionvegyületek képletét. :)
https://www.youtube.com/watch?v=h0SUAPdctfc&list=PLwXxAxAEOlGgoSN7mVHesgExz0iqvh9VH&index=8
Bocsi! Nem 218, hanem csak 18 elektront akartam írni. Nem jól töröltem a kalcium atomnál. Elnézésed kérem!
Módosítva: 5 éve
0

Ezt egy táblázatba elég nehéz berajzolni:

Mg `overset(-2e^-)(rightarrow)` `Mg^(2+)`

Ca `overset(-2e^-)(rightarrow)` `Ca^(2+)`

O `overset(+2e^-)(rightarrow)` `O^(2-)`

S `overset(+2e^-)(rightarrow)` `S^(2-)`

`e^+`-ot semmiképpen se írj. Maradjunk annyiban, hogy az elektron negatív töltésű. (`e^-`)



A keletkező ionok:

A bal oldalon jók a proton- és elektronszámok, a jobb oldalon, a protonszámok nem változnak, az elektronszámok pedig kettővel kevesebbek vagy többek lesznek, attól függően, hogy leadta vagy felvette az elektront..
1