Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
910
Pisti,mikor hazaért az iskolából,a következő levelet találta az asztalon:
"Kisfiam! Vegyél 45 db kütyüt a pénzeden, mert az itthon levő 40 000 Fabatka nem volt elég rá. Ha hazajöttem, megadom.
45 kütyü= X991Y Fabatka

Sajnos a papíron az első és az utolsó számjegy olvashatatlan volt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
a) Mennyibe kerül egy db kütyü,ha tudjuk,hogy Fabatkában vett értéke egész szám?
0

Szerintem:
0

45-tel akkor osztható egy szám, ha osztható 5-tel és 9cel is.
5-tel akkor osztható eg szám, ha 0-ra vagy 5-re végződik.
9-cel akkor osztható egy szám, ha számjegyeinek összege osztható 9-cel.
Ezek alapján:

HA y=0, AKKOR
X9910 ⇒ x+9+9+1+0 = x+19, azaz még 8-at kell hozzáídni, hogy az összeg 9-cel osztható legyen
vagyis: x=8 és y=0

HA y=5, AKKOR
X9915 ⇒ x+9+9+1+5 = x+24, azaz még 3-at kell hozzáídni, hogy az összeg 9-cel osztható legyen
vagyis: x=3 és y=5

A lehetséges számok: 89910 és 39915

Ebből a 39915 nem jó, mert akkor az otthon lévő 40000 Fabatka is elég lett volna rá.

89910/45 = 1998

Azaz 1998 Fabatkába került 1 db kütyü
0