Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fénysebesség

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1376
Sziasztok! Valaki tudna segíteni a következő kérdésekben: Hány km-t tesz meg a fény 1 óra alatt, 1 nap alatt és 1 év alatt?
Milyen távolságra van a Naptól a Sziriusz, ha a fény 8,6 év alatt ér a csillagról a Naphoz? Mennyi a távolság a Nap és a Tejútrendszer középpontja között, ha a fény a Tejútrendszer középpontjából 30.000 év alatt ér a Naphoz?

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel:
Réka
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha 1 s alatt `3*10^5` km-t tesz meg, akkor

1 óra (3600 s) alatt `3600*3*10^5` = `1.08*10^9` km-t tesz meg.

1 nap alatt `24*1.08*10^9` = `2.59*10^(10)` km-t tesz meg.

1 év alatt `365*2.59*10^(10)` = `9.46*10^(12)` km-t tesz meg.

8.6 év alatt `8.6*9.46*10^(12)` = `8,14*10^(13)` km-t tesz meg.

30000 év alatt `30000*9.46*10^(12)` = `2,83*10^(17)` km-t tesz meg. (Ennyi a távolság).
0