Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gravitációs tömegvonzás képlet/feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
1911
1.Milyen képletek tartoznak a gravitációs tömegvonzáshoz?
2. Hogyan kell ezeket a feladattípusokat kiszámolni(példát írok rá)
- a, A föld felszíne felett milyen magassságban kering az a mesterséges hold melynek sebessége 9km/s
b,Mekkora annak a bolygónak a tömege amelynek a sugara 5000km és a felszínén a gravitációs gyorsulás 8m/s.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, tömegvonzás, gravitációstömegvonzás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.
Nem igazán jó a kérdésed. A tömegvonzáshoz egyetlen képlet tartozik:
F = G·m₁·m₂/d²
Viszont egy feladatnál sok minden más is bejöhet. Nem a gravitáció miatt, másból. Mondjuk amit a 2-ben kérdeztél is:
2a.
Forgómozgást azért végez egy test, mert centripetális erő hat rá. Ezt az erőt most a gravitáció adja:
M a Föld tömege
m a műholdé
R a Föld sugara
x a felszín feletti magasság
v a műhold sebessége
G·M·m/(R+x)² = Fcp
Fcp = m·v²/(R+x) centripetális erő
Ebből kijön az x (az m kiesik).

2b.
(Nem 8 m/s, hanem 8 m/s². A gyorsulás m/s²)
A gravitációból jön, hogy mekkora erővel vonz egy m tömegű tárgyat a bolygó:
M a bolygó tömege
R a bolygó sugara = 5000 km = 5000000 m
F = G·M·m/R²
Ehhez még Newton első törvénye kell:
F = m·a
vagyis a nehézségi gyorsulás ennyi:
a = G·M/R² = 8 m/s²
Ebből kijön az M.
Módosítva: 9 éve
1