Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
429
Van egy 10 szemelyes pad. 10 ember szeretne leulni ra. A 10 emberbol 5 ferfi es 5 no. Ok hazastarsak. Hanyfelekepp tudnak leulni ha mindenkepp egymas mellett akarnak ulni a hazasparok? Kerlek magyarazd is el!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel 5 házaspár van, ezért ők (összeragasztva, 1 bokknak tekintve) 5!=120 féleképpen tudnak leülni, de egy házaspár belső sorrendje 2!=2, igen ám de 5 házaspár van, ezért 2 az 5.-en lehetőség van. Így 120*32=3840 féleképpen ülhetnek le a padra. Érdemes megnézned ezt a youtube videómat. megtisztelsz vele.:) https://www.youtube.com/watch?v=EXhWK59nNwc&list=PLwXxAxAEOlGg4BbBrP0eJzx31Z-3TVhwr
Módosítva: 5 éve
1