Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négy szám összege 8, szorzata -15, a négy szám számtani sorozatot alkot. Melyik ez a sorozat?

Főoldal » Középiskola » Matematika
385
Néhány dolgot feltudtam írni, pl.: a₁+a₄ = 4 = a₂+a₃ , de nem tudom továbbhaladni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sorozat, számtani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen x a sorozatban az a szám, ami a 2. és 3. elem között van félúton. Ekkor a sorozat:

`a_2` = `x-d/2`

`a_3` = `x+d/2`

`a_1` = `x-(3d)/2`

`a_4` = `x+(3d)/2`

Ekkor:

`a_1+a_2+a_3+a_4` = `4x` = 8

x = 2

a szorzat:

`(2-d/2)*(2+d/2)*(2-(3d)/2)*(2+(3d)/2)` = `(4-d^2/4)*(4-(9d^2)/4)` = -15

Nem kell kétségbeesni, d-re 4 értéket fogsz kapni, először a `d^2` = c helyettesítéssel kettőt, majd ez duplázódik.

`d_1` = `(2root()(31))/3`

`d_2` = `(-2root()(31))/3`

`d_3` = 2

`d_4` = -2

`a_1` = `x-d/2` helyettesítésekkel (x=2) megkapod mindegyik `a_1`-et, így mindegyik sorozatot.

A számtani sorozatban a szimmetria a lényeg, ilyen esetekben (negyedfokú kiküszöbölése) lehet rá építeni.
1