Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
328
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
Készítem!
Módosítva: 5 éve
0

Csatoltam képet. Mivel általános iskolát írtál ki ezért a háromszögek hasonlóságát alkalmaztam. Középiskolában a párhuzamos szelők tételét is lehetne alkalmazni. :)
Módosítva: 5 éve
1

Csatoltam képet.
0

BC hossza a kérdés. (ez legyen x)

BD-t könnyen számolhatjuk:

`BD` = `root()(36-16)` = `root()(20)` cm

Itt ez a sok hasonló derékszögű háromszög, a megfelelő oldalak aránya egyenlő:

Hasonlítsuk össze a két kis háromszöget, a befogókat.

`4/root()(20)` = `root()(20)/(x-4)`

20 = 4(x-4)

x-4 = 5

x = 9 cm; a helyes válasz: B.
0