Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik égő fog fényesebben világítani? És miért? :)

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
518
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, égő
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Sorosan vagyunk kötve = mindkét égőre ugyan az az áramerősség érvényes.
Minél nagyobb az ellenállása az égőnek, annál fényesebben fog világítani (hisz az ellenállás hőenergiává -> fény energiává fog átalakulni)
`P=U*I->I^2*R->(U^2)/R`
`R=(U^2)/P`
`R_(60W)=((200V)^2)/(60W)=666,66667 Omega`
`R_(100W)=((200V)^2)/(100W)=400 Omega`
Tehát a 60 Wattos izzó fog világosabban világítani.
Módosítva: 5 éve
1