Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
689
Réz(II)-szulfidot, fémrezet és réz(II)-oxidot tartalmazó keverék két, azonos tömegű részletét vizsgálták: az egyik részletét oxigénnel reagáltatva a szilárd anyag tömege 4,68%-kal nőtt, a másik részletből a sósavval kioldható oxidot eltávolítva, a szilárd anyag tömege 34,9%-kal csökkent. Határozzuk meg a keverék összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`A_(Cu)` = 63,5 `g/(mol)`

`M_(CuO)` = 79,5 `g/(mol)`

`M_(CuS)` = 95,5 `g/(mol)`

Legyen 100 g, csak a könnyebb számolás kedvéért.

100 g keverékben van x g réz, y g réz(II)-szulfid és 100-(x+y) g réz(II)-oxid.

Oxigénnel reagáltatva a réz oxidálódik, a szulfid is reagál:

`Cu` + `1/2` `O_2` = `CuO`

2 `CuS` + 3 `O_2` = 2 `CuO` + 2 `SO_2`

x g rézből keletkezik `x/63.5*79.5` g réz(II)-oxid.

y g réz(II)-szulfidból keletkezik `y/95.5*79.5` g réz(II)-oxid. (csak megjegyezve, ez csökkenti a tömeget, de összességében mégis nő, a réz mennyisége így minden bizonnyal nagyobb)

Ez a tömegnövekedés 4,68 g.

I. `color(red)(x*(79.5/63.5-1) + y*(79.5/95.5-1) = 4.68)`

II.

A réz sósavval nem reagál, a réz(II)-oxid és -szulfid viszont igen:

`CuO` + 2 `HCl` = `CuCl_2` + `H_2O`

`CuS` + 2 `HCl` = `CuCl_2` + `H_2S`

Bár a feladat csak azt írja, hogy az oxidot távolítja el a sósav. Így folytatjuk.

Ha csak az oxidot távolítja el a sósav, akkor a tömegcsökkenés az oxidból származik, 100-(x+y) = 34,9 % lesz a réz(II)-oxid mennyisége.

`color(red)((x+y) = 65.1)`

Az egyenletrendszert megoldva:

x = 37,15 % a réz mennyisége.

y = 27,95 % a réz(II)-szulfid mennyisége.
1