Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
437
60,0 g nátrium-hidroxidot feloldunk 300 cm3 desztillált vízben (sűrűsége: 1,00 g/cm3). Számítsa ki a kapott oldat mol/dm3 -ben megadott koncentrációját,az anyagmennyiség-százalékos összetételét, ha tudjuk, hogy a keletkezett oldat sűrűsége 1,18 g/cm3!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Igen ;)

Tömegszázalék:

300 g víz + 60 g NaOH = 360 g oldat

360 g oldatban van 60 g NaOH

100 g oldatban van `100/360*60` = `16. dot(6)` tömegszázalékos az oldat NaOH-ra.

A `(mol)/(dm^3)` koncentráció:

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M_(H_2O)` = 18 `g/(mol)`

Van nekünk 300 `cm^3` víz , ami 300 g ; és 60 g NaOH.

Az oldat teljes tömege tehát 360 g. Ennek a térfogata:

`V_("oldat")` = `m_("oldat")/rho_("oldat")` = `360/1.18` = 305,08 `cm^3`

A 60 g NaOH az `60/40` = 1,5 mol

305,08 `cm^3` oldatban van 1,5 mol NaOH

1000 `cm^3` oldatban van `1000/305.08*1.5` = 4,92 mol NaOH

Az oldat 4,92 `(mol)/(dm^3)`-es.

A mol%-os összetétel:

300 g víz az `300/18` = 16,67 mol

60 g NaOH az 1,5 mol

Ez összesen 16,67 + 1,5 = 18,17 mol

18,17 mol oldatban van 1,5 mol NaOH

100 mol oldatban van `100/18.17*1.5` = 8,26 mol NaOH

Az oldat NaOH-ra 8,26 mol%-os.
2