Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy kis matek feladat kérlek segítsetek.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1195
Egy 6 tagú (4 lány 2 fiú) társaság moziba megy. Hányféleképpen ülhetnek le, ha a két fiú a; egymás mellé ül
b; nem ül egymás mellett
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A) Az "A" példánál ugyanezt a logikát követjük, csak mivel a két fiú egymás mellé ül őket egynek tekintjük: 5! = 5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 120. Azt is figyelembe kell venni, hogy a fiúk minden esetben helyet tudnak cserélni egymással, tehát az egész megszorzódik kettővel: 120 x 2 = 240


B) 6! = 6 x 5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 720 --> Ez úgy jön ki, hogy az első helyre ugye leülhet bármelyik a hat közül, míg a második helyre már csak öten ülhetnek mivel egy ember már ül az első helyen stb stb Ez az összes esetek száma. Ebből kivonjuk az egymás mellett ülők számát, tehát
720 - 240 = 480
Módosítva: 5 éve
1