Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia11

334
Mi a tapasztalat, mi a magyarázat?
Három kémcsőbe öntsetek 2-2 cm 3 Fehling I-oldatot, majd adjatok mindegyikhez annyi
Fehling II-oldatot, hogy a kezdetben képződő csapadék éppen feloldódjon. Ezután az első
kémcsőbe tegyetek 1 vegyszeres kanál kristálycukrot (szacharózt), a másodikhoz adjatok
1cm 3 sört, a harmadikhoz pedid 1 cm 3 tejet! Óvatosan melegítsék a kémcsövek tartalmát és
figyeljétek meg mi történik az egyes kémcsövekben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A laktóz (tejcukor) a redukáló cukrok, a szacharóz pedig a nem redukáló cukrok közé tartozik, azaz a laktóz adja, a szacharóz nem adja a Fehling-reakciót. A tej esetén először sárga, sárgás zöld csapadék válik ki, amely további melegítés hatására megvörösödik.
A sörben azt gondolom, hogy keményítő van, ami a melegítés hatására zavaros lesz (csirizesedik).
Utána néztem: A sör: vizet, szénhidrátot, fehérjét és vitamint is tartalmaz. A sörben kis mennyiségű rostos anyag – növényi sejtfalat alkotó poli-szacharid (például cellulóz és pektin) – is van. Egy üveg barna sörre 1 g rost jut, a világos sörök ennek a felét se tartalmazzák.
Módosítva: 3 éve
1