Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, nyolcadikos,számításos feladat?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
718
A négyes feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia,nyolcadikos,általános iskola
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Ha két cukor kapcsolódik össze, akkor 1 víz lép ki. Ha ehhez kapcsolódik egy másik (azaz összesen 3 cukor), akkor kilép még egy víz, azaz összesen kettő, stb. Végülis tehát n db cukormolekulából n-1 db víz lép ki.

Egy cukor egység molekulatömege 180 g/mol (C6H12O6), míg a vízé 18.
Így ha a cellulózt n db cukor építi fel, akkor annak moláris tömege 180×n-18×(n-1), mivel 180×n tömegű cukorból keletkezik, de kilép (n-1)×18 tömegű víz. Esetünkben ez pedig épp 486018 g/mol tömegnek felel meg, azaz:

180×n-18×(n-1)=486018
(180-18)×n+18=486018
162×n=486000
n=3000

Tehát a cellulóz 3000 db szőlőcukoregységből áll.

Mivel egy szőlőcukorban 6 szénatom van és azok mind a levegő szén-dioxidjából származnak, ezért egy 3000 egységes cellulózt 6×3000=18000 db szén-dioxid molekulából lehet felépíteni.
1