Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
677
100 cm3 43 tömeg%-os kalcium-klorid és 100 cm3 50 tömeg%-os kálium-karbonát -oldatot összeöntve a reakció éppen végbemegy. A kicsapódó kalcium-karbonát mellett a kálium-klorid egy része is kikristályosodik.
A reakció befejeztével leszűrt csapadél tömege 81 g , a folyadék térfogata 179,9 cm3. A csapadék 1 g-ját feleslegben vett sósavval reagáltatva 164 cm3 standardállapotú gáz fejlődik.
a) Mekkora tömegű kalcium-karbonát csapódott ki?
b) Határozzuk meg a két összeöntött oldat sűrűségét!
c) Határozzuk meg az adott hőmérsékleten a kálium-klorid oldhatóságát 100 g vízre vonatkoztatva!
d) Adjuk meg a keletkezett, telített kálium-klorid -oldat sűrűségét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CaCl_2` + `K_2CO_3` = `CaCO_3` + 2 `KCl`

`M_(CaCl_2)` = 111 `g/(mol)`

`M_(K_2CO_3)` = 138 `g/(mol)`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`M_(KCl)` = 74,5 `g/(mol)`

`CaCO_3` + 2 `HCl` = `CaCl_2` + `H_2O` + `CO_2`

164 `cm^3` `CO_2` gáz az `0.164/24.5` = 6,7 mmol;

6,7 mmol `CaCO_3` az `6.7*100` = 670 mg = 0,67 g.

1 g csapadékban van 0,67 g `CaCO_3`

81 g csapadékban van `81*0.67` = 54,27 g `CaCO_3` csapódott ki.

b,

I. 54,27 g `CaCO_3` az 0,5427 mol. A reakcióban ugyanennyi mol `CaCl_2` vett részt, ami `0.5427*111` = 60,2797 g

100 g oldatban van 43 g `CaCl_2`

Mennyi oldatban van 60,2797 g `CaCl_2`

x = `60.2797/43*100` = 140,1 g

A `CaCl_2` oldat sűrűsége tehát 1,401 `g/(cm^3)`

II. 0,5427 mol `K_2CO_3` az `0.5427*138` = 74,89 g

100 g oldatban van 50 g `K_2CO_3`

Mennyi oldatban van 74.89 g `K_2CO_3`

y = `74.89/50*100` = 149,78 g

A `K_2CO_3` oldat sűrűsége tehát 1,4978 `g/(cm^3)`

c,

Keletkezett `0.5427*2`= 1,0854 mol KCl, ami `1.0854*74.5` = 80,86 g

Az oldat tömege 140,1 + 149,78 = 289,88 g, ebből a `CaCO_3` mennyisége kivonódik (54,27 g), marad az oldat 289,88-54,27 = 235,61 g

235,61 g oldatból kivált KCl (81-54,27=)26,73 g; ennyivel csökkent mind az oldat, mind pedig az oldott anyag tömege.

235,61-26,73 g oldatban van 80,86-26,73 g KCl

208,88 g oldatban van 54,13 g KCl és 208,88-54,13= 154,75 g víz

100 g vízre vonatkozóan `100/154.75*54.13` = 34,98 g

Az oldhatóság tehát 34,98 g KCl / 100 g víz.

d,

Az oldat össztömege 208,88 g, térfogata 179,9 `cm^3`

`rho` = `m/V` = `208.88/179.9` = 1,16 `g/(cm^3)`

(A tévedés kockázatával, ennyi számban el lehet veszni, de ezzel a levezetéssel helyes eredményhez lehet jutni).
3