Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!! Valaki segítsen PLS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
702
A 2 mol/dm3-es perklórsavoldat 18 tömeg%-os. (A perklórsav képlete: HClO4)
a) Határozzuk meg az oldat tömegkoncentrációját!
b) Számítsuk ki a mólszázalékos összetételét!
c) Számítsuk ki az oldat sűrűségét! Ar(Cl) = 35,5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

1 `dm^3` oldatban van 2 mol perklórsav, ami `2*100.5` = 201 g

Az oldat tömegkoncentrációja 201 `g/(dm^3`.

b,

100 g oldatban van 18 g perklórsav, ami `18/100.5` = 0,179 mol; és 82 g víz, ami `82/18` = 4,556 mol

Ez összesen 4,556+0,179 = 4,735 mol

4,735 mol oldatban van 0,179 mol perklórsav

100 mol oldatban van `100/4.735*0.179` = 3,78 mol%-os az oldat.


c,

100 g oldatban van 18 g perklórsav

x g oldatban van 201 g perklórsav

x = `201/18*100` = 1116,7 g oldat, aminek a térfogata (az a feladat alapján) 1 `dm^3`.

`rho` = `m/V` = 1,117 `g/(cm^3)`.
4