Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!! Valaki segítsen PLS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
621
5 m3 standardállapotú nitrogéngázból és sztöchiometrikus mennyiségű hidrogéngázból kiindulva salétromsavat állítanak elő:
N2 + H2 = NH3 (rendezendő)
NH3 + O2 ----katalizátor----> NO + H2O (rendezendő)
NO + O2 =NO2 (rendezendő)
2 NO2 + 1/2 O2 + H2O = 2 HNO3

Tegyük fel, hogy az ammóniaszintézis kitermelése 95%-os, az ammónia oxidációja 90%-os mértékben, a többi folyamat pedig teljesen végbemegy.

a) Mekkora térfogatú standardállapotú hidrogéngázt kell felhasználni a reakcióhoz?
b) Mekkora tömegű 70 tömeg%-os salétromsavoldatot lehet előállítani a feladatban szereplő mennyiségekből?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Egyenletek:

`N_2` + 3 `H_2` = 2 `NH_3`

4 `NH_3` + 5 `O_2` = 4 `NO` + 6 `H_2O`

`NO` + `1/2``O_2` = `NO_2`

Kiindultunk tehát 5 `m^3` nitrogénből és `5*3` = 15 `m^3` hidrogénből.

b,

keletkezik `5*2` = 10 `m^3` = 10000 `dm^3` ammónia, ami `10000/24.5` = 408,16 mol. Ugyanennyi mol salétromsav keletkezik, de a kitermelés csak 95 illetve 90 %-os, tehát csak

`408.16*0.95*0.9` = 349 mol salétromsav keletkezik, ami `349*63` = 21896 g

100 g oldatban van 70 g salétromsav

x g oldatban van `x/100*70` = 21,986 kg salétromsav

x = 31,41 kg salétromsav-oldatot tudunk előállítani.
2