Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!! Valaki segítsen PLS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
778
200 g 10 tömeg%-os sósavba még mekkora térfogatú, normálállapotú HCl-gáz oldható fel, ha a telített sósav 40 tömeg% hidrogén-kloridot tartalmaz? Hányszorosára nő közben a sósav térfogata?
Ar(Cl) = 35,5
Az oldatok sűrűsége: ró(10w%) = 1,05g/cm3 ró(40w%) = 1,2g/cm3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Keverési egyenlet:

`200*0.1+x` = `(200+x)*0.4`

x = 100

100 g HCl az `100/36.5` = 2,74 mol, ennek a térfogata normálállapotban `2.74*22.41` = 61,4 `dm^3` HCl-gázt képes feloldani.

100 g 20%-os oldat térfogata:

`V_(20)` = `m_(20)/rho_(20)` = `100/1.05` = 95,24 `cm^3`

`V_(40)` = `m_(40)/rho_(40)` = `200/1.2` = 166,67 `cm^3`

`V_(40)/V_(20)` = `166.67/95.24` = 1,75

1,75-szörösére nőtt a térfogat.
3