Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
589
Igazoljuk az ammónia kitűnő vízoldékonyságát! Számítsuk ki, hogy a desztillált víz 20C-on, 0,101 MPa nyomáson saját térfogatának hányszorosát képes feloldani ammóniagázból!
A rendelkezésre álló adatok:
-a desztillált víz sűrűsége közelítőleg 1 g/cm3
-az ammónia telített oldata 20C-on 34 tömeg%-os
-a moláris gáztérfogat 20C-on, 0,101 MPa nyomáson 24dm3/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A koncentrációból tudunk kiindulni.

`M_(NH_3)` = 17 `g/(mol)`

100 g oldatban van 34 g ammónia és 66 g víz.

A 66 g víz térfogata 66 `cm^3`

34 g ammónia az `34/17` = 2 mol

2 mol ammónia térfogata `2*24` = 48 `dm^3` = 48000 `cm^3`

A térfogatarányok tehát:

`V_(NH_3)/V_(H_2O)` = `48000/67` = 727,3-szorosa oldódik fel.
3