Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!! Valaki segítsen PLS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
987
Egyértékű sav 20 m/m%-os oldatba 6,67 mólszázalékos, illetve 3,54 mol/dm3 koncentrációjú.
Határozzuk meg az ismeretlen sav moláris tömegét!
Melyik lehet ez a sav, ha molekulája 76,2 tömegszázalék oxigént tartalmaz?
Számítsuk ki a 20 m/m%-os savoldat sűrűségét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
100 g oldatban van 20 g sav

100 mol oldatban van 6,67 mol sav, (legyen a moláris tömege M), akkor a tömege `6.67*M` illetve 100-6,67 = 93,3 mol víz, annak a tömege `93.3*18` = 1679,4 g.

Az oldat össztömege 1679,4 + 6,67M

1679,4 + 6,67M g oldatban van 6,67M g sav

Felírható aránypár:

`(1679.4+6.67M)/100` = `(6.67M)/20`

M = 63 `g/(mol)` (A salétromsavnak ennyi, de azért megnézzük)

76,2 %-a oxigén, vagyis `63*0.762` = 48 g oxigént tartalmaz, ez pedig 3 mol. Ha egyértékű savként írjuk fel (`HXO_3`), akkor X-re 14-et kapunk, vagyis tényleg salétromsav lesz.

A sűrűsége:

1000 `cm^3` oldatban van 3,54 mol salétromsav, ami `3.54*63` = 223,02 g

mennyiben van 20 g?

z = `20/223.02*1000` = 89,68 `cm^3` -ben.

`rho` = `m/V` = `100/89.68` = 1,1151 `g/(cm^3)` a sűrűsége.
2