Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
1203
500 cm3 2 mol/dm3 koncentrációjú kénsavoldatot állítunk elő, melynek sűrűsége 1,123 g/cm3. Hány cm3 98 m/m%-os , 1,84 g/cm3 sűrűségű tömény kénsavból kell kiindulnunk? Hány mol/dm3-es lesz az az oldat, amelyet úgy készítettünk, hogy a fenti 500 cm3 2 mol/dm3-es kénsavoldathoz 500 cm3 tömény kénsavat (adatait 1. előbb) keverünk? (A keletkező oldat sűrűsége: 1,585 g/cm3)
Ar(S) = 32
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
500 `cm^3` oldatban van 1 mol kénsav, ami 98 g

Ennek a tömege: `m_2` = `rho_2*V_2` = `500*1.123` = 561,5 g

Kiindultunk tehát x `cm^3` tömény kénsavból, aminek a tömege `x*1.84` g. Ebben van `x*1.84*0.98` g kénsav.

`x*1.84*0.98` = 98

x = 54,34 g tömény kénsavból indultunk ki.

II.

Most látjatjuk, hogy 500 `cm^3` + 500 `cm^3` `ne` 1000 `cm^3`

1. oldat:

Kiindulunk 500 `cm^3` (`m_1` = `rho_1*V_1` = 920 g) tömény kénsavból. Ebben van `920*0.98` = 901,6 g kénsav

2. oldat

500 `cm^3` 2 mólos oldatban van tehát 1 mol kénsav, ami 98 g. Az oldat tömege: `m_2` = `rho_2*V_2` = `1.123*500` = 561,5 g

Az összeöntött oldat tömege:

`m_1+m_2` = 920+561,5 = 1481,5 g

A benne levő kénsav tömege:

901,6+98 = 999,6 g, ami `999.6/98` = 10,2 mol

A kapott oldat térfogata:

`V_v` = `m_ö/rho_3` = `1481.5/1.585` = 934,7 `cm^3`

934.7 `cm^3` oldatban van 10,2 mol kénsav

1000 `cm^3` oldatban van `1000/934.7*10.2` = 10,91 mol kénsav

A kapott oldat tehát 10,91 `(mol)/(dm^3)`-es.
3