Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
873
Nedvességet is tartalmazó lítium-karbonát 6,25 g-ját 100cm3 4 mol/dm3 koncentrációjú, 1,066 g/cm3 sűrűségű sósavban oldjuk. Eközben 2 dm3 standardállapotú szén-dioxid-gáz fejlődik.
Hány tömeg% nedvességet tartalmaz a lítium-karbonát?
Az oldott hidrogén-kloridnak hány%-a marad meg a reakció végére?
Hány tömeg%-os a keletkező oldat a lítium-kloridra nézve?
Ar(Li) = 7
Ar(Cl) = 35,5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Li_2CO_3` + 2 HCl = 2 `LiCl` + `H_2O` + `CO_2`

`M_(Li_2CO_3)` = 74 `g/(mol)`

2 `dm^3` hidrogéngáz az `2/24.5` = 0,0816 mol `CO_2` keletkezik, ez ugyanennyi mol lítium-karbonátból lett, ami `0.0816*74` = 6,0408 g

6,25 g nedves anyagban van 6,0408 g `Li_2CO_3`

100 g anyagban van `100/6.25*6.0408` = 96,65 % a szárazanyag, 100-96,65 = 3,35 % a nedvességtartalom.

A HCl mennyisége:

100 `cm^3` oldatban van `0.1*4` = 0,4 mol HCl

A reakcióban részt vett `2*0.0816` = 0,1632 mol HCl

Ez a mennyiség a 0,4 mol-nak a `0.1632/0.4*100` = 40,82%-a vett részt a reakcióban, a többi, vagyis 100-40,82 = 59,18 %-a maradt meg.

Az oldat össztömege:

100 `cm^3` oldat tömege `100*1.066` = 106,6 g. Ehhez hozzájött a 6,25 g nedves anyag. eltávozott `0,0816*44` = 3,59 g `CO_2`

Az oldat tömege tehát: 106,6+6,25-3,59 = 109,26 g

Keletkezik 0,1632 mol LiCl, ami `0.1632*42.5` = 6,94 g

109,26 g oldatban van 6,94 g LiCl

100 g oldatban van `100/109.26*6.94` = 6,35 %-os az oldat LiCl-ra.
2