Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!! Valaki segítsen PLS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
690
150 g 10 m/m%-os ammónium-nitrát -oldatban még hány g sót oldhatunk fel 20C-on? Hány g só kristályosodik ki, ha az így keletkezett oldatot 0C-ra hűtjük? (20C-on 100g víz 192 g NH4NO3-ot old 0C-on a telített oldat 54,2 m/m%-os.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Legyen keverési egyenlet, azzal talán egyszerűbb:

a,

A keletkező oldatunk hány %-os (nem is nagyon kell kiszámolni, meghagytam tört alakban)?

100+192 = 292 g oldatban van 192 g `NH_4NO_3`

`150*0.1 + x` = `(150+x)*192/292`

x = 244,2 g `NH_4NO_3`-ot tudunk még feloldani.

b,

Van most 150+244,2 = 394,2 g oldatunk

Kiválik y g `NH_4NO_3`

`394.2*192/292-y` = `(394.2-y)*0.542`

y = 99,44 g válik ki.
3