Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
868
Tekintsük meg az alábbi, egyensúlyra vezető folyamatot:
CO(g) + 2 H2(g) = CH3OH(g)

Egy 50 dm3-es tartályba 1 mol CO-t és 4 mol H2-t töltve, T hőmérsékleten, egyensúlyig a szén-monoxid 20%-a alakul át.
Hány %-os a hidrogén átalakulása?
Mekkorák az egyensúlyi koncentrációk és mekkora az egyensúlyi állandó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Kiindulás:

`1/50` CO és `4/50` `H_2`

átalakul:

`0.2*(1/50)`= 0,004 mol CO és kétszerannyi, vagyis 0,008 mol `H_2`

Keletkezik 0,004 mol metanol.

Egyensúlyban lesz:

[CO] = 0,02-0,004 = 0,016

`[H_2]` = `4/50`-0,008 = 0,072

`K` = `([CH_3OH])/([CO]*[H_2]^2)` = `0.004/(0.016*0.072^2)` = 48,225
3