Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!! Valaki segítsen PLS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
676
A szulfuril-klorid az
SO2 + Cl2 = SO2Cl2

egyenlet szerint disszociál. 100 dm3-es edényben, adott hőmérsékleten 0,354 mol molekulát tartalmaz az egyensúlyi elegy, és valamennyi komponens koncentrációja azonos. Hány % szulfuril-klorid disszociált, és mekkora az egyensúlyi állandó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Akkor 1 `dm^3` elegyben van `0.354/100` = 0,00354 mol anyag. Ebben van (osztjuk hárommal)

`[SO_2]` = `[Cl_2]` = `[SO_2Cl_2]`= 0,00118 `(mol)/(dm^3)`

`K` = `([SO_2Cl_2])/(([SO_2]*[Cl_2])` = `1/0.00118` = 847

keletkezett 1,18 mmol szulfuril-klorid, ennyi alakult át mindkét kiindulási anyagból. tehát mindkét kiindulási anyagból `1.18*2` = 3,36 volt a kiindulási koncentráció.

Az átalakulás mértéke:

`1.18/3.36` = 0,5 (50 %).
3