Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!! Valaki segítsen PLS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
1051
Megfelelő körülmények között a dodekán bomlása egyensúlyra vezető folyamat:
C12H26 = C4H10 + C8H10 + 3 H2

Számítsuk ki, hogy a dodekán hány %-a bomlott el, és mennyi az egyensúlyi állandó értéke, ha tudjuk, hogy az egyensúlyi elegy dm3-enként 2,5 mol anyagot tartalmaz, s benne a hidrogén anyagmennyisége 7/8-szorosa a bomlatlan molekuláknak!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Ábra

Azt, hogy hány %-a bomlott el a dodekánnak, már az ábráról is leolvashatjuk:

`alpha` = `c_("Átalakult")/c_("Kiindulás")` = `(7/24)/(31/24)` = `7/31`

Átalakult tehát `700/31` = 22,58 %-a.

Az egyensúlyi elegy:

`x+x*7/24+x*7/24+x*7/8` = 2,5

x = 1,017

`[C_(12)H_(26)]` = 1,017

`[C_4H_(10)]` = `[C_8H_(10)]`=`7/24*1.017` = 0,297

`[H_2]` = `7/8*1.017` = 0,89

K = `([C_4H_(10)]*[C_8H_(10)]*[H_2]^3)/([C_(12)H_(26)])` = `(0.297*0.297*0.89^3)/1.017` = 0,061
4

A kémia tanárommal tudtam megoldani, nekem beletört a bicskám....
0