Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
1034
Egy 5 dm3-es zárt edényben 546 g ciklohexán van. Ha 727 C-ra melegítjük a rendszert, a ciklohexán a
C6H12 = 3 C2H4

egyenlet szerint disszociál, és az egyensúlyi gázelegyben az etilén koncentrációja háromszorosa a ciklohexán koncentrációjának. Hány %-os a ciklohexán disszociációja, és mekkora az egyensúlyi állandó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`C_6H_(12)` `Leftrightarrow` 3 `C_2H_4`

`M_(C_6H_(12))` = 84 `g/(mol)`

`n_(C_6H_(12))` = `546/84` = 6,5 mol

`c_(C_6H_(12))` = `n_(C_6H_(12))/V_("edény")` = `6.5/5` = 1,3`(mol)/(dm^3)`

Ez a kiindulási ciklohexán koncentrációja.


Az egyensúlyi koncentrációk:

`[C_6H_(12)]` = x `(mol)/(dm^3)`

`[C_2H_4]` = 3x `(mol)/(dm^3)`

Átalakul:

3x keletkezik az etilénből, tehát x alakult át a ciklohexánból. Ez azt jelenti, hogy 2x volt a kiindulási koncentrációja a ciklohexánnak.

2x = 1,3; x = 0,65 `(mol)/(dm^3)` = `[C_6H_(12)]`

`[C_2H_4]` = 3x = 1,95 `(mol)/(dm^3)`

A disszociáció mértéke: `x/(2x)` = 0,5 (50 %-os).

K = `([C_2H_4]^3)/([C_6H_(12)])` = `(1.95^3)/0.65` = 11,4075.

3