Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!! Valaki segítsen PLS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
438
Az A + 2 B = C egyensúlyi reakció szerinti egyensúlyi rendszerben (adott p, T) a molekulák összkoncentrációja 7 mol/dm3. A koncentrációja kétszerese C koncentrációjának, B koncentrációja pedig A koncentrációjának a kétszerese. Számítsuk ki az egyensúlyi koncentrációkat, az egyensúlyi állandót és azt, hogy A vagy B anyag alakult- e át nagyobb %-ban C anyaggá!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az egyensúlyi koncentrációkat összeadva x=1 `(mol)/(dm^3)`

Az egyensúlyi koncentrációk tehát:

[A] = 2; [B] = 4; [C]= 1 `(mol)/(dm^3)`

Az átalakulás mértéke egyenlő, a táblázatból kiolvasható, hogy:

`alpha_A` = `A_(át)/A_(ki)` = `x/(3x)` = `1/3`

`alpha_B` = `B_(át)/B_(ki)` = `(2x)/(6x)` = `1/3`

`K` = `([C])/([A]*[B]^2)` = `1/(2*4^2)` = `1/32` = 0,03125.
1