Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
1086
Az A anyagból 1 mol/dm3 kiindulási koncentrációt alkalmazva az T hőmérsékleten a
A = B + 3 C

egyenlet szerint disszociál. Az egyensúlyi gázelegyben az A koncentrációja háromszor több, mint a C koncentrációja. Milyenek az egyensúlyi koncentrációk, és hány %-os az A anyag disszociációja? Mekkora az egyensúlyi állandó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Itt is visszafelé kell haladni

Egyensúlyban 3x az A koncentrációja, x a C koncentrációja. Ebből következik, hogy a B koncentrációja egyensúlyban harmadannyi, mint a C koncentrációja, azaz `x/3`

Átalakul x a C-ből és `x/3` a B-ből. Az A-ból szintén `x/3`

A-ból tehát volt eredetileg 3x+`x/3` = `10/3*x`= 1

x = `3/10` `(mol)/(dm^3)` = [C]

[A] = 3x = `9/10` `(mol)/(dm^3)`

[B] = `x/3` = `1/10` `(mol)/(dm^3)`

A disszociáció mértéke:

`alpha` = `A_(át)/A_(ki)` = `(x/3)/((10*x)/3)` = `1/10`

A disszociáció `100/10` = 10 %

`K` = `([B]*[C]^3)/([A])` = `((1/10)*(3/10)^3)/(9/10)` = 0,003
2