Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!! Valaki segítsen PLS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
516
Egy 5 dm3-es edénybe 128,3 g foszfor- pentakloridot mértünk, majd a zárt edényt 250 C-ra melegítettük, melynek során a foszfor-pentaklorid fele foszfor-trikloridra és klórmolekulákra disszociált. Mekkora ezen a hőmérsékleten a disszociációállandó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`PCl_5` `Leftrightarrow` `PCl_3` + `Cl_2`

128,3 g `PCl_5` az `128.3/208.5` = 0,615 mol = `n_(PCl_3)`

`c_(PCl_3)` = `n_(PCl_3)/V` = `0.615/5` = 0,123 `(mol)/(dm^3)`

Ez a kiindulási `PCl_5` koncentráció.

A fele átalakul, mind a három komponensből `0.123/2` = 0,0615 `(mol)/(dm^3)` az egyensúlyi koncentráció.

`K` = `([PCl_3]*[Cl_2])/([PCl_5])` = 0,0615 `(mol)/(dm^3)`.
1