Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
592
Egy 13 dm3-es edény 16,9 mol ciklohexánt (C6H12) tartalmaz. Ha 727 C-ra melegítjük a rendszert, az alábbi egyensúlyi folyamat megy végbe:
C6H12 = 3 C2H4

A folyamatban a ciklohexán 50%-a disszociál. Milyenek az egyensúlyi koncentrációk és mekkora 727 C-on az egyensúlyi állandó értéke?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_6H_(12)` `Leftrightarrow` 3 `C_2H_4`

`c_(C_6H_(12))` = `n_(C_6H_(12))/V_("edény")` = `16.9/13` = 1,3 `(mol)/(dm^3)`

Ez a kiindulási ciklohexán koncentrációja.

Átalakul a fele, azaz 0,65 mol ciklohexán és keletkezik `3*0.65` = 1,95 mol etén.

Az egyensúlyi koncentrációk:

`[C_6H_(12)]` = 0,65 `(mol)/(dm^3)`

`[C_2H_4]` = 1,95 `(mol)/(dm^3)`

`K` = `([C_2H_4]^3)/([C_6H_(12)])` = `1.95^3/(0.65)` = 11,4075 (Ha a mértékegység is kell, akkor `((mol)/(dm^3))^2`).
2