Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!! Valaki segítsen PLS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
292
A 0,01 mol/dm3 -es hangyasavoldatban az oxónium-koncentráció 1,24*10^-3 mol/dm3. Számítsd ki az oldatban lévő formátionok és hangyasavmolekulák koncentrációját és a hangyasav savállandóját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`HCOOH` `Leftrightarrow` `HCOO^-` + `H^+`


Ezeket a legegyszerűbb egy táblázatban feltüntetni:

Kiindulás:

Átalakult:

Egyensúlyban:

Az oldat egyensúlyi hidrogénion-koncentrációja ismert, ugyanennyi a formiátion koncentrációja is. Mindháromból ennyi alakult át. (Ábra)

`K_s` = `([HCOO^-]*[H^+])/([HCOOH])` = `(0.00124*0.00124)/(0.01-0.00124)` = `1.76*10^(-4)`

Az ábrán a körben levő számok jelölik a haladás sorrendjét. Egy ilyen táblázattal minden egyszerűbb egyensúlyos feladatnál el lehet indulni.
2