Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
882
A 0,1 mol/dm3 koncentrációjú hangyasavoldatban (HCOOH) 25 C-on a molekulák 4,2 %-a disszociál ionjaira. Számítsd ki az oldatban lévő oxónium- és formátionok, valamint a hangyasavmolekulák koncentrációját és a hangyasav savállandóját!

Kérlek magyarázzatok is részletesen!! KÖSZÖNÖM!!! <3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`HCOOH` `Leftrightarrow` `HCOO^-` + `H^+`

1 `dm^3` oldat esetén:

Kiindulunk 0,1 mol hangyasavból.

Átalakul ennek a 4,2 %-a, azaz `0.1*0.042` = 0.0042 mol

Ugyanennyi mol formiátion és hidrogénion keletkezik; az egyensúlyi elegyben lesz 0,1-0,0042 = 0,0958 mol hangyasav. Ez lesz a hangyasav koncentrációja.

`K_s` = `([HCOO^-]*[H^+])/([HCOOH])` = `(0.0042*0.0042)/0.0958` = `1.84*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`
2