Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számolás - gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
745
Sziasztok! Valaki el tudná esetleg magyarázni, hogy ezt a feladatot hogyan kell megoldani?

Mekkora tömegű szenet égettünk el 2,000dm³ normálállapotú levegőben, ha a reakció után a gázelegy sűrűsége normál körülmények között 1,3137 g/dm³?
Tudjuk, hogy a levegő összetétele 21V/V% oxigén, 79V/V% nitrogén.
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
számolás, gázelegyek
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C + O_2 Rightarrow CO_2`

`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)`

`M_(N_2)` = 28 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

Ez két út a megoldáshoz, kiválaszthatod, amelyik jobban tetszik:

I.

2 `dm^3` levegőben van `2*0.21` = 0.42 `dm^3` oxigén és 2-0.42 = 1.58 `dm^3` nitrogén.

Ez volt a kiindulási elegyünk.

Legyen x g szén, ez `x/12` mol. Ennyit égettünk el.

Átalakult tehát (az egyenlet alapján) `x/12` mol oxigén, ennek a térfogata (normál állapotban) `22.41*(x/12)` `dm^3`. A végső elegyünkben van:

1,58 `dm^3` nitrogén (nem változik), ennek a tömege `(28*1.58)/22.41` g.

`0.42-(22.41*x/12)` `dm^3` oxigén; ennek a tömege `(0.42*32)/22.41 - 32*x/12` g.

Keletkezett `22.41*x/12` `dm^3` `CO_2`; ennek a tömege `44*x/12` g.

Az össztérfogat nem változott (ahogy látszik az egyenletben, 1 mol oxigén fogy, 1 mol szén-dioxid keletkezik). A gázelegy tömege `1.3137*2` = 2,6274 g.

`(28*1.58)/22.41 + (0.42*32)/22.41-(32*x)/12 + (44*x)/12` = 2.6274

Ezt kell x-re megoldani.

`color(red)("x = 0,05354 g")`


II.

Kiindultunk

`1.58/22.41` = 0,0705 mol nitrogénből

`0.42/22.41` = 0,01874 mol oxigénből

átalakult `x/12` mol oxigén, szén; keletkezett `x/12` mol `CO_2`

A keletkezett elegy moláris tömege:

M = `(rho*R*T)/p` = `(1.3137*8.314*273)/101325` = 29,4274 `g/(mol)`

(p, T a normálállapot körülményei (p = 101325 Pa, T = 273 K)).

M = `(28*0.0705+32*(0.01874-x/12)+44*x/12)/(0.0705+(0.01874-x/12)+x/12)`

`color(red)("x = 0,05242 g")` szenet égettünk el.

Az eltérés a normálállapotra való kerekítésből adódik.
3