Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
1145
Egy felmérés során megkérdezték 100 családot a családban lévő gyerekek számáról. A válaszokat az alábbi táblázatban szemlélteti
0 gyerek 12 családban
1 gyerek 18 családban
2 gyerek 32 családban
3 gyerek 19 családban
4 gyerek 11 családban
5 gyerek 5 családban
6 gyerek 3 családban

A: számítsuk ki hogy átlagosan hány gyerek van egy családban
B: mekkora a családokban lévő gyerekek számának módusza és Mediánja
C: a családok 20%ka 3 éven belül vállal még egy gyereket . 10%ka pedig ezen időszak alatt két gyereket. Ha ezek a családok teljesítik vállalásukat, akkor 3 év múlva átlagosan hány gyerek lesz egy családban ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Összeszámolod, hogy hány gyerek van, és elosztod a családok számával.

A módusz az, amiből a legtöbb van, a mediánhoz pedig felírod növekvő sorrendben a gyerekszámokat, és a középső kettő átlagát veszed (ez azért van így, mert párosan vannak a számok, ha páratlanul lennének, akkor csak a középsőt kellene választani.

Hogy melyik családok vállalnak még gyerekeket, az mindegy, a lényeg az, hogy mennyivel nő a gyerekszám. A kapott gyerekszámot újból a családok számával osztva kapod az átlagot.
0

a, (12*0)+(1*18)+(2*32)+(4*11)+(5*5)+(6*3)=0+18+64+44+25+18 = 169 gyerek az összes családban
169:100=1,69 gyerek/család van átlagosan most

b, Módusz:
Medián: 85

c, 100-nak 20%-a 20, így 20 gyerek lesz még, illetve (10*2), szintén 20 még. 169+40=209 gyerek
209:100=2,09 gyerek lesz átlagosan egy családban 3 év múlva
0